כאבים והפרעה בבליעה (דיספגיה)
הבליעה היא פעולה המתרחשת באופן מודע ורצוני (בעת אכילה), ובאופן לא מודע (בעת בליעת רוק).
הבליעה התקינה מורכבת מארבעה שלבים:
- שלב ההכנה, בו סוג המזון מזוהה. המזון נלעס וממוקם בחלל הפה כך שיוכל להיבלע.
- שלב הפה, בו הלשון נעה ומעבירה את תוכן המזון לאחור.
- שלב הלוע, הכולל סגירת פתחי דרכי הנשימה ופתיחת השריר הסוגר את הכניסה לוושט. שרירי הלוע דוחפים את המזון אל חלל הוושט הפתוח.
- שלב הוושט, בו עובר המזון לכל אורך הוושט, ובדרך כלל תוך כ-10 שניות מגיע לקיבה. באופן תקין איננו חשים במעבר המזון לאורך הושט.דיספגיה ("קושי בבליעה") היא תחושה של עיכוב או הפרעה במעבר תוכן המזון הנבלע מהפה אל הקיבה. התלונה השכיחה היא של מזון ה"נתקע", "נעצר" או "לא יורד". קושי בבליעה שכיח למדי, ומופיע בכ-10% מהאוכלוסייה בדרגות חומרה שונות.
דיספגיה מחולקת לשני סוגים לפי המיקום האנטומי:
- הפרעה ממקור חלל הפה והגרון (Oropharyngeal)
- הפרעה ממקור הוושט (Esophageal)
הפרעה בבליעה ממקור חלל הפה והגרון: הפרעה זו נובעת מפגיעה בתפקוד העצבי ו/או השרירי של הפה והגרון. קושי כזה בתהליך הבליעה מופיע במחלות נוירולוגיות, כמו לדוגמה: מחלת פרקינסון, שיתוק על רקע פוליו, בעקבות אירוע מוחי וכן במחלות שריר שונות. חולים הלוקים בפגיעה בשלב זה של הבליעה, יתקשו בתחילת תהליך הבליעה, ישתעלו ו/או יהיו להם אירועי שאיפה (שאיפת תוכן מזון או רוק אל תוך דרכי הנשימה) והתפתחות מחלות ריאה על רקע זה.
הפרעה בבליעה ממקור ושט: מצב זה יכול להיגרם כתוצאה מהפרעה חסימתית, כמו לדוגמה: גידולי ושט, היצרויות שפירות וסעיפים ("כיסים") בוושט. מחלות הפוגעות בתנועתיות הוושט יגרמו אף הן להפרעה בבליעה .
בירור רפואי להפרעות בליעה. מספר בדיקות יכולות לסייע במציאת הגורם להפרעה בבליעה:
1. צילום ושט – הנבדק בולע חומר ניגוד (בריום) אותו ניתן לראות בשיקוף רנטגן. אם יש הפרעה במעבר הבריום בוושט, ניתן להדגים זאת בצילום.
2. אנדוסקופיה של דרכי עיכול עליונות (גסטרוסקופיה) – מכשיר גמיש שבקצהו מצלמה מוחדר דרך חלל הפה אל תוך הוושט והקיבה. בדיקה זו נחשבת ליעילה ביותר לאבחון מחלות בוושט כגון: היצרויות מסוגים שונים, גידולים ודלקות שונות. בבדיקה ניתן גם לדגום את רירית הוושט (ביופסיה) ולבדוק במדויק את הגורם לחסימה.
3. בדיקת וידאו-פלאורוסקופיה – בדיקת רנטגן בה הנבדק בולע סוגי מזון שונים: נוזלי, דייסתי ומוצק המעורבבים בחומר ניגוד. צילום הרנטגן רציף ומתקבל סרט המדגים את תהליך הבליעה בחלל הפה, הגרון והוושט. הבדיקה יעילה ביותר לאיתור הפרעות בשלב הפה והגרון. בבדיקה ניתן לזהות שאיפה (אספירציה) של תוכן המזון הנבלע אל תוך דרכי הנשימה.
Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing .4 (FEES ) – בבדיקה מוחדר אנדוסקופ שהוא צינור דק בעל סיבים פיברו-אופטיים דרך האף, וממוקם מעל אזור מיתרי הקול והכניסה לוושט. הנבדק מתבקש לבלוע, וניתן לראות את מעבר המזון בעת בליעתו. ניתן גם לראות אם נותר תוכן באזור הלוע ודרכי הנשימה בתום הבליעה.