עצירות הינה התלונה השכיחה ביותר במערכת העיכול באוכלוסייה הכללית. הסיבות לעצירות הינן רבות וכוללות סיבות התנהגותיות, הורמונליות, עצביות, חסימתיות/מכניות ועוד. אנשים יכולים לתאר עצירות בשונה אחד מהשני.
הגדרה: לפי ההגדרות המקובלות (האיגוד האמריקאי והבריטי לגסטרואנטרולוגיה), עצירות מוגדרת כפחות משלוש יציאות לשבוע.
עצירות מחולקת לחריפה (פחות משלושה חודשים) וכרונית (יותר משלושה חודשים). עצירות יכולה להיות חלק מתסמונת המעי הרגיז IBS. לפי הקריטריונים המקובלים במקרה זה ההגדרה כוללת פחות משלוש יציאות בשבוע ובנוסף את התסמינים הבאים:
- רבע מהיציאות לפחות יהיו עם התאמצות STRAINING
- רבע מהיציאות לפחות עם יציאות קשות
- רבע מהיציאות לפחות עם תחושה של חוסר התרוקנות שלמה
- צורך בלפחות ברבע מהפעמים במניפולציה ידנית ע"מ לעודד יציאה
גורמי סיכון לעצירות: גיל מבוגר, פעילות פיזית נמוכה, צריכה נמוכה של סיבים במזון, ושימוש בתרופות כמו חסמי תעלות סידן לטיפול ביתר לחץ דם, תכשירי ברזל וסידן, תרופות נוגדות דלקת NSAIDS, תרופות סותרות חומצה
מחלות רבות יכולות לגרום לעצירות: תת פעילות של בלוטת התריס, סוכרת, רמת סידן גבוהה בדם, מחלות נוירולוגיות כגון פרקינסון, טרשת נפוצה, פגיעות בחוט השגרה, סקלרודרמה, מחלת הירשפרונג (חוסר בעצבים במערכת העיכול) ועוד.
עוד יש לציין שהפרעות אכילה כגון אנורקסיה הינן גורמים ידועים לעצירות.
עצירות מחולקת ל:
- עצירות עם זמן מעבר תקין
המטופלים מתלוננים על חוסר התפנות וכאבי בטן. בד"כ מלווה בסטרס נפשי.
- עצירות עם זמן מעבר איטי
בד"כ יש פחות מיציאה אחת לשבוע. למטופלים אין דחף ליציאה, הם מגיבים פחות למשלשים וסיבים. ישנן תלונות של חולשה ועייפות בד"כ בקרב נשים צעירות עם מעי רגיז IBS.
- עצירות עם הפרעה בהתפנות
המטופלים לרוב מתלוננים על התאמצות STRAINING, קושי בלהתפנות, וצורך במניפולציות ידניות ע"מ להתרוקן.
בירור רפואי לעצירות. סיפור המטופל כולל סקירה מקיפה על מנהגי האכילה, היסטוריה רפואית /משפחתית וקיום מחלות כרוניות שיכולות לערב את מערכת העיכול. חשוב לציין שהרבה אנשים מפספסים את ארוחת הבוקר שהיא הארוחה הכי חשובה ליציאות תקינות.
בדיקה גופנית מקיפה כולל הערכה נוירולוגית.
בדיקות עזר: על מנת להעריך את זמן המעבר במעי ניתן להשתמש בשיטות הדמיה כגון: צילום בטן לאחר בליעת סמנים שניתן לזהות בצילום רנטגן. ניתן גם כן להשתמש בתכשיר החדיש הקיים בבית החולים שונים בארץ הנקרא קפסולה של תנועתיות WIRELESS MOTILITY CAPSULE.
במידה ויש הפרעה בתפקוד פי הטבעת (עפ"י בדיקת לחצים בפי הטבעת "מנומטריה רקטלית") ניתן להשלים טיפול פזיותרפי לרצפת האגן בשיטת BIOFEEDBACK. במידה ומבחינים בהפרעה מבנית כמו צניחת רקטום, ניתן יהיה להציע טיפול ניתוחי.