צרבת (Heartburn) היא תופעה נפוצה המתבטאת בתחושת שריפה ובעירה לאורך מרכז החזה. צרבת נגרמת כשתוכן הקיבה חוזר לושט, ויש מגע ממושך בין תוכן הקיבה החומצי לרירית הוושט.
צרבת שמופיעה מדי יום או לעתים קרובות קרויה בעגה המקצועית 'מחלת ההחזר הקיבתי ושטי' – או "רפלוקס" ובאנגלית: GERD (קיצור שלGastroEsophageal Reflux Disease ).
לפי הגדרות האיגודים הרפואיים בארה"ב, המקובלים גם בישראל, מומלץ ליטול טיפול תרופתי קבוע כשהסימפטומים מופיעים מעל לפעמיים בשבוע או מפריעים לתפקוד היומיומי.
התמודדות עם רפלוקס משלבת שינויים באורח החיים, לרבות שינויי תזונה, וכן טיפולים שונים הכוללים תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם, ובמקרים קשים ניתן לשקול טיפול ניתוחי.
מתי נדרש טיפול רפואי בצרבת/רפלוקס?
טיפול רפואי לצרבת/רפלוקס נדרש במצבים של:
- תסמינים המופיעים ברציפות מעל לפעמיים בשבוע.
- תסמינים ממושכים למרות השימוש בתכשירים/תרופות ללא מרשם לצרבת.
- תסמינים שגורמים לקושי בבליעת מזון.
- תסמינים שגורמים לבחילות והקאות.
- תסמינים שגורמים לאובדן משקל (על רקע תזונה חסרה או ירידה בתיאבון).
איך מאבחנים רפלוקס?
בהתאם לאופי הסימפטומים יש לשקול מספר בדיקות רפואיות לצורך האבחון :
גסטרוסקופיה
בדיקה של הוושט והקיבה המבוצעת בעזרת צינור גמיש מסוג 'אנדוסקופ' המוחדר דרך הפה תחת טשטוש/. הצינור כולל בקצהו מצלמה שמאפשרת לצלם את פנים הוושט ולזהות שינויים דלקתיים. במהלך האנדוסקופיה ניתן בעת הצורך לקחת ביופסיה מהוושט.
ניטור החומציות בושט כולל impedance
בדיקה אבחנתית לרפלוקס המבוצעת באמצעות קטטר המוחדר דרך האף לושט. הקטטר מעביר נתונים למשך 24 שעות ומנטר את רמת החומציות בוושט ותזוזת הנוזלים והאוויר בתוך הוושט.
קיימת גם אפשרות לניתור אלחוטי של החומציות בלבד באמצעות קפסולה ע"ש BRAVO
מנומטריה של הוושט
בדיקה אבחנתית נוספת אשר בוחנת את תנועתיות הוושט על ידי העברת צינור דק לוושט הכולל משדר דרך האף. בדיקה זו עשויה גם למקם את הסוגר הושטי התחתון לפני ביצוע ניטור חומצה.